Dişi köpek sahipleri, köpeklerinin çiftleşmesini istemelerinden dolayı ‘dişi köpeğin kızana gelmesi için ne yapılır?’ sorusunun cevabını araştırmaktadır. Fakat, dişi köpeğin kızgınlık dönemi, cinsel olarak olgunlaşmış olduğu dönemde gerçekleşir ve her 6-12 ayda bir tekrarlanır. Kızgınlık dönemi, dişi köpeğin doğurganlığına en yüksek seviyede ulaştığı dönemdir. Bundan dolayı köpek sahiplerinin birtakım yollar deneyerek, dişi köpeğin kızgınlık döneminin öne çekilmesi için bir şey yapması mümkün değildir.
Dişi köpeğin kızgınlık dönemi, hormonal değişimlere bağlı olarak belirli bir sürede gerçekleşir ve bu süre doğal bir süreçtir. İnternet ortamında yer alan ‘Tahin helva dişi köpeği kızana getirir mi?’ sorularına verilen cevaplar kesinlikle uygulanmamalıdır. Köpeklerin şeker tüketmesi zararlıdır. Köpeğinize zarar verecek yollar denemektense sürecin doğal bir şekilde gerçekleşmesini beklemek daha doğru olacaktır.
Köpeklerin cinsel olgunluğa ulaşmaları, diğer canlılarda olduğu gibi belirli bir gelişim aşamasında gerçekleşir. Fakat her köpek ırkı farklı özelliklere sahip olduğundan dolayı kızgınlık dönemlerine girme süreçleri de birbirinden farklıdır. Örnek olarak 2-3 kilo ağırlığa sahip küçük cins köpeklerde kızgınlık dönemi 6-10 ay içinde başlarken, 30-35 kilo ağırlığa sahip büyük cins köpeklerde kızgınlık dönemi 14-18 ay içinde yani daha geç başlayacaktır.
Bu nedenle, ‘köpekler ne zaman kızana gelir?’ sorusunun cevabını merak edenler için köpeklerin ergenlik sürecinin yetişkin ağırlığına ulaşmakla bağlantılı olduğunu söylemek doğru olacaktır.
Köpeğin Kızana Gelmesi İçin Ne Yapılır?

Köpeğin kızana gelmesi için ne yapılır? Sorusunun cevabını aslında yukarıda verdik. Fakat buna rağmen köpeğinin kızana gelmesini isteyen kişiler bu sorunun cevabını araştırmaya devam etmektedir. Köpeklerin kızgınlık döneminin öne çekilmesi veteriner müdahalesi ile olabilmektedir.
Köpeğin sağlık durumu, üreme planlaması, tıbbi tedavi gerekliliği veya sahibin talepleri doğrultusunda veteriner hekimler kızgınlık dönemini öne çekebilirler. Veteriner hekimler, kızgınlık döneminin erkene alınması için hormonal düzenleyicileri kullanmakta ya da cerrahi müdahale gerektiren işlemler uygulamaktadır. Fakat uygulanan yöntem ne olursa olsun bu işlemler bazı riskler taşıyabilir. Bu nedenle, köpek sahipleri kızgınlık dönemi için köpeğin olgunlaşmasını beklemelidir. Böylece hem köpek hem de köpekten doğacak yavrular daha sağlıklı olacaktır.
Köpeğin Kızana Gelmemesi İçin Ne yapılır?

Köpeğin kızana gelmemesi için ne yapılır? Sorusu köpek sahiplerince merak edilmektedir. Dişi köpeklerin yaşamları boyunca belli aralıklarla kızgınlık dönemine girmesi normal bir fizyolojik süreçtir. Köpekler de kızgınlık dönemi zorlu bir süreç olduğundan dolayı bazı köpek sahipleri ‘köpeğimin kızgınlığa girmemesi için ne yapabilirim’ sorusunun cevabını araştırmaktadır. Köpek sahibi olanlar, bu dönemle başa çıkmak için çeşitli önlemler alabilirler. Örneğin, dişi köpeklere kızgınlık dönemlerinde kızgınlık külotu giydirilerek evin temiz tutulması sağlanabilir.
Kızgınlığın önlenmesi ise dişi köpeğin kısırlaştırılması yoluyla mümkündür. Kısırlaştırma işlemi, dişi köpeğin yumurtalıklarının ya da rahminin alınması yoluyla gerçekleştirilir. Ancak, kısırlaştırma işlemi için dişi köpeğin bedensel ve zihinsel olarak olgunlaşmış olması gerektiği için en az bir veya iki kızgınlık dönemi geçirilmesi tavsiye edilir. Bu sayede, kısırlaştırmanın olumsuz etkileri daha az olabilir. Dolayısıyla da köpeklerin kısırlaştırılması için bu dönem beklenmelidir. Bu yüzden köpeğin kızana gelmemesi için yol aramaktansa bu dönemde ne yapılması gerektiğinin araştırılması daha faydalı olacaktır.
Köpeğin Kızanı Kaç Gün Sürer?

Köpeğin kızanı kaç gün sürer? Sorusunun cevabı kızgınlık dönemindeki köpeklerle ilgili en çok araştırılan konulardan biridir. Dişi köpeklerin kızgınlık dönemi, çiftleşmeyi kabul etmek için en uygun oldukları dönemdir. Bu dönem genellikle 6-12 gün sürer ve belirtiler zaman içinde artarak devam eder. Kızgınlık dönemi boyunca dişi köpekler;
- Bağırma
- İnleme
- Kuyruğunu yana atma
- Beline basınç yapınca ayaklarını gererek cevap verme gibi davranışlar sergileyebilirler.
Kızgınlık dönemindeki köpeklerin feromon seviyeleri en yüksek seviyededir. Dişi köpekler, çiftleşecekleri erkeği aramak için bu dönemde evden kaçabilirler. Ovülasyon, yani yumurtlama, kızgınlık döneminin ortalama 5. gününde gerçekleşir ve yaklaşık 24 saat sürer. Dişi köpekleri kızgınlık döneminde evde tutmak için kızgınlık külotu kullanmak ve diğer köpeklerden ayrı tutmak, kızgınlık döneminde uygulayabileceğiniz bazı önlemlerdir.
Kızgınlık dönemi sona erdikten sonra, dişi köpekler hala erkek köpekler için çekicidir. Ancak çiftleşmeyi kabul etmezler. Kızgınlık dönemi boyunca gözlenen belirtiler azalmaya başlar ve köpek giderek sakinleşir.